23 Mayıs 2009 Cumartesi

Keşke Olmasaydı


Bugün Kanal 24'te "Keşke Olmasaydı" adında yarı belgesel bir yapım izledim. Konusu Kafkas kökenlilerin sürgünü ve Anadolu'ya göçleriydi.


Ben de bir çerkez olarak (her ne kadar etnik kimliğe dayalı tanımları kökten red ediyor olsam da bu bir realite) izlerken birkez daha içim yandı. Atatürk'ün bir sözü vardır: "Vatansız kalmayı en iyi çerkezler bilir". Bu söz de belgeselde geçti. Hakikaten bir genocid uygulandı ve 25 yılda 2 milyon insan kıyıma uğradı. Bu sayı o dönme ki kuzey kafkas nüfusunun %95 i di.


Ama beni en çok üzen, kıytırık 3-5 Ermeninin tehcirini genocid diye bağıran zottirik örgütler, kanlı, canlı, kayıtlı bir kıyıma ses seda çıkarmamaktadırlar. Bırakın mallarını mülklerini canlarını dahi kurtaramamış insanlar vardır olaylar sırasında. 12 çerkes dilinden 3 tanesi tamamen yok edilmiştir. Artık dünya da bu dilleri konuşan kimse kalmamasında Rus istilasının payını baş köşeye koymak lazım.


Kendimi hep balkan Türklerine yakın hissetmişimdir çünkü onlar da vatanlarını bırakıp gelmişlerdir. Ne bizi ne de onları tam olarak anlayan, analatan incelemeler yapılmamıştır. Allah'ın belası misak-ı milli politikası yüzünden Türkiye hinterlandlarını resmen terk etmiştir. 1912'de o dönemki sayımlara göre balkanlarda yaşayan Türkler Anadolu'dan fazla iken eziklik içinde ve arkamıza bakmadan geriye çekilmişizdir. Hadi şartlar ve imkanlar elvermedi ama belli bir süre sonra bu insanların tarihini, dillerini ve kültürlerini yaşatmak ve hatta bunları politik araç olarak kullanmak mümkün değil miydi? Kıytırık 8-10 Rum'dan mütevellit cemaat liderinin bile Dünya Ekümenlik iddiası varken koskoca coğrafya sahiplerinin sessiz oturması nedir? Kuzey Kıbrıs'ta Türk ilerleyişi sonucunda Güneye göçen Rumlar bugün topraklarını geri istedikleri için dava açıyorlar. Bizimkiler niye Bulgraistan'dan Yunanistan'dan Makedonya'dan aynı hakları talep edemesinler?


Yaşanılan acılar çok büyüktür. Göç bir insanın hayatında yaşayabileceği en büyük tramvadır. Bunu daha da acı kılan ise, bu unutulmuş ve ezikliktir. Bu kadar büyük bir devlet kültürü olan milletin bu şekilde küçücük alana sıkışması fena halde gururuma dokunuyor.


Keşke olmasaydı demiş belgesel ama madem oldu keşke unutmasaydık !!!

Hiç yorum yok: