22 Ekim 2011 Cumartesi

Ölçü


Hayata ölçüleri olan biri gibi bakabilmek çok ayırt edici özellikdir. Çok az insanda olan bu özelliği büyük ölçüde ailenizden devralırsınız. Eğer bu bir miras olarak ailenizden size kalmazsa ve eğer şanslıysanız sonradan tanışacağınız insanlar sayesinde hayat bakışınıza bir ölçü getirebilirsiniz. Ölçülü insanların ayırt edici olması ile paralel olarak çok az kişi hayata bir ölçü ile bakabilir ve daha da az insan yaşama yeni ölçüler sunabilir. Bir iddiası olan ya da hali hazırda bir iddiayı sahiplenmiş insanlarda daha çok rastlanan ölçülülük hali sayesinde insanlar ölümsüzlüğe kanat çırpar ve unutulmanın pençesinden kurtulur. Milyon $ ve üstü servete sahip onbinler varken bunlardan birçoğu tanınmaz ya da öldükten sonra hemen unutuluverirler. Halbuki, bu tür bir servete sahip insanlar için ne hüzünlü bir sondur. Bence bu nedenle olağan dışı servete sahip insanlar vakıf, dernek, imaret kurarlar ki bu tür çabalar genellikle beyhude neticelenir ve ölçüsü duruşu ve davranışları ile hayata şekil verenlerle boy ölçüşemezler.

Bana gelecek olursak, ben çok değerli ama aynı ölçüde de sırdan ailesi olan biriyim. Ailem ancak hayatta kalmak için gerekli şeyleri yapabilecek kadar yaşayan kişilerden oluşuyor ve onlardan bana ölçüleri belli bir hayat pratiği sunmalarını beklemek çok talepkar olacaktı.

Şans eseri olarak da doğru insanlarla tanıştığımı sanmıyorum ki bir ölçüsü ve değer yargıları olan insan olarak kendimi geliştirebileyim. Gerçi Allah hiç bir zaman karşıma kötü insanları çıkartmadı ve buna ne kadar şükretsem azdır ama olgunlaşmama yardım edecek, bana hayatın sorunlarına dair çözümlerde kullanabileceğim ölçüleri öğretebilecek, kutsal kitapla aramdaki mesafeyi kısaltacak ve dik duruşlu olmama katkı sağlayabilecek biri ile de karşılaşmadım maalesef.

Herkes gibi yaşayamıyorum, inandığım gibi de yaşayacak ölçülerden mahrumum yani tam bir araf durumu benimkisi. Rol model eksikliğini o kadar derinden hissediyorum ki, telefon rehberimde arayıp fikir alabilecek derecede saygı duyduğum tek bir kişi bile yok. Bu da beni serseri bir depresyona hapsediyor. Bol boool düşündüğüm için bir çok soruna cevap bulabiliyorum. Çok şükür ki imanın ışığı ile aydınlandım ve bununla ilgili referans bulma konusunda sorun yok. Yine de derin bir melankoli ruhumu kemiriyor. Ölçüsüzlükten kaynaklandığını bildiğim bir durum bu aslında. Ayağım kayıp yalpaladığımda "hooop" diyecek birine ihtiyacımda bundan dolayı.

Ruhumdaki ölçüsüzlük, sınır tanımaz bir anarşistliği ya da dengesiz bir umursamazlığı bir birinin içine geçmiş sarmallar halinde tekrar eder durumda. Bir nebze ölçü için en büyük engel ise çok önceleri üstesinden gelmem gereken ama erken tedavi edilmeyen EGO sorunum.

3 yorum:

Meftûn dedi ki...

ilk olarak "ölçü" kelimesi bana tek bir şey ifade ediyor o da "kader". çünkü kader Allah'ın ölçüsü demek ve her şey, alemde ki her şey ölçünün vücud bulmuş halidir. Kâmil insan dediğimiz hâl vardır bu halinde ölçüsü, ölçülü olma şekli ise sadece "ortada" olmaktır. kısacası insanın hayatında herşeyin ne azı ne çoğu olacak herşey yettiği kadar olacak.

Eskiden dervişler bir topluluğa girdiklerinde aşk olsun derlermiş birbirlerine, çünkü aşk o kadar kıymetli bir nesne ki onu tadan onun kıymetini bilen insan her çileden her dertten her türlü içsel sıkıntılardan " bu da aşktandır" deyip güzel bir dünya yaşarlarmış.

Rol model konusuna gelecek olursak, eskiden şeyhler vardı, onlar alırlardı dervişleri kanat takıp huzura özgürlüğe iletirlerdi onları ve "feridettin attar'ın mantıkut tayr" kitabındaki gibi vadileri tek tek geçerler ve kavuşurlardı RAbbinin onlara verdiği "mutma'in" vasfına. Rol model aramayın, sadece arayın ("aramakla bulunmaz, ancak bulanlar arayanlardır. mevlana") Allah yolda olanları sever, ve sevdiğine her zaman da yardım eder. daha fazla kalabalıklık etmeden çok sevdiğim bir kutsi hadis ile size cevap vererek sözlerimi bitiriyorum.. dua ve muhabbetle..

Beni isteyen beni bulur
Beni bulan beni bilir
Beni bilen beni sever
Beni seven bana aşık olur
Bana aşık olana ben de aşık olurum
Ben kime aşık olursam onun canını alırım
Ben kimin canını alırsam diyetini de üstüme alırım.
Aşık yaşarken ölendir.
Onun için de bir daha ölmeyendir...

Güllerevurgunum dedi ki...

Çok zevkle okuduğum bir yorum oldu. Değerli katkınız için teşekkür ediyorum.

f.a.t dedi ki...

Harika bir yorum..yureginize saglik