16 Haziran 2008 Pazartesi

Ahh Şu Çerkezler


Ben safkan bir çerkezim. Annemden intikal eden dilde çerkezceydi. "-di li" geçmiş zaman kullanıyorum zira kullanmaya kullanmaya unutmak üzereyim dilimi. Ben küçükken evimizde hiç türkçe konuşulmazdı. Özellikle dedem ve babaannemlerin türkçeleri çok zayıftı. Gerçi ben hiç bir zaman akıcı çerkezce konuşamadım ama rahatlıkla herşeyi anlayan ve iletişim kurabilen biriydim. Okula başladıktan sonra giderek daha az çerkezceye ihtiyaç duyar hale geldim ve annem ile babamla dahi türkçe konuşur olduk. Dikkat ediyorumda annem ile babam bile artık birbirleri ile türkçe konuşuyor.
Bunları yazarken aslında en ufak bir üzüntü de duymuyorum. Her türlü milliyetçiliğe ve faşist eğilime uzağım. Dedemin babasının zorla koparıldıkları topraklarda değil de bu topraklarda doğdum. Kimsenin yardım etmediği ve kaderine terk edilmiş halkıma burası kucak açtı. Kendisi de iyi olmadığı bir dönemde (1860 lar) sığınma hakkı verdi. Bu ülkenin bana verebileceği en iyi eğitimlerden birini aldım. Vergimi bu ülkeye ödemekten ve bu ülkenin pasoportunu (Her ne kadar işe yaramaz ve vize gerektiren pasaportta olsa) taşımaktan gurur duyuyorum. Bu ülkenin ordusuna hizmet etmekten de hiç bir beis görmüyorum. Kendimi hiçbir şekilde diasporoda da hissetmiyorum. Büyük bir medeniyetin sahibi olan bir toplumun parçası olmak hiç de gocunulacak birşey değil benim için.

Bunları söyleyen biri olarak bir azınlığın parçası olmak ne kadar zordur tahmin bile edemezsiniz. Kendini sürekli topraklarında yaşadıkları insanlardan farklı gören bir toplumdur çerkezler. Her zaman "biz" ve "onlar" diye bir ayrım vardır. Küçüklüğümden beri bu bana aşılandı. "Biz çerkeziz" "Bizim şöyle bir adetimiz var" "Bizim böyle bir göreneğimiz var" falan filan. Sorgulamak hiç aklıma gelmezdi küçükken. Anne baba ne diyorsa doğrudur nasılsa. Tıpkı insanların dinlerini anne babalarından otomatik olarak almaları gibi adet ve göreneklerini de otomatik alıyorlar. Ama ben böyle bir insan değilim. Yani, hayatın "random" olarak bana verdiklerini sorgulamadan kabul edecek biri değilim. Müslümanlık benim için nasıl bir seçim ise ve ben bunu araştırıp gerçekten ikna olduğum için benimsemişsem, genetik olarak bağlı olduğum insanların gelenek olarak bağlı olup olmamakta benim için tercih meselesidir.

Peki, bu açıklamayı kaç kişiye yapabiliyorum çevremden? HİÇ. Bir keresinde okumuş yazmış kelli felli bir çerkez abimiz konuşma esnasında "ölürsem beni vatanıma gömsünler" demişti. Vatandan kastettiği ise hiç gidip görmediği Kafkasya. Tabii ben de "yuhhh artık" diye tepkimi koymuştum. İşin daha komedi yanı bu konuşmayı bile türkçe yaptık. Yani birbirimizle çerkezce anlaşamıyoruz :)

Kendi hayatımın kontrolünü elime aldığıman beri her türlü etnik milliyetçi kültürel aktivitelerden uzak durdum. Mecburen gitmek zorunda olduğum düğünleri saymazsak sosyal aktivitelerimi de sıfırladım. Çünkü bu ortamlarda ki şuursuzluğa ve garip milliyetçi havaya katlanamıyorum. Dün gece bir gösteriye davetliydik. Çerkez derneklerinden birinin organizesi ile yapılmış konser ve dans gösterisi idi. Çok etkileyici bir performans vardı sahnede. Ama yine o nefret ettiğim şeyi yaptılar. Aralarda küçük slaytlar ve sunumlarla çerkez milletinin yüksek ahlakı, cesareti ve özellikleri vs. övüldü. Bunu yapmasalardı şaşardım zaten. Sonra koridorlarda "ne olacak bu çerkezlerin hali" geyikleri döndü. Kafkaslardakileri Ruslar asimile ediyor burada kilerde kendiliklerinden asimile oluyormuş falan filan...Asimile olmak ne iğrenç bir tabir? Tiksindim resmen. İnsanların kendilerini içinde yaşadıkları toplumdan farklı görme gayretini de anlamakta zorlandım tekrardan. Yine sinir katsayılarım arttı. Kedime kızdım bu ortama girdiğim için. Ama bazen yapacak birşey olmuyor.

Yurtdışına çıktığınızda aynı geyikleri Türkler için yapan dernekler görürsünüz. Onlardan da hoşlanmıyorum ve hiç bir zaman parçası olmadım. Milliyetçilik bu topraklardaki insanların başlarındaki en büyük beladır. Türkleri gittikleri yerde 2.sınıf vatandaş olarak hala gettolarda yaşamaya mecbur bırakanda bu zihniyettir. Ülkeni sevmek ile milliyetçi olmak anı şeyler değildir. Bunu anlamayanlar soydaşım bile olsa kınarım. Bizi bu topraklarda ortak tarihimiz beraber yaşamaya itmiştir. Genetik olarak farklılıklarımız 200 yıl önce önemli değildi şimdi de olmamalı. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur.

Asimilasyon vardır doğrudur ama bu asimilasyon tüm dünyada Amerikanlaşma yüzünden olmaktadır ve tek tip yaşam tarzını dayatan hegomonyanın ürünüdür. Geri kalan yönlerimiz ile birbirimizden ayrılamayacak kadar benzeşmiş durumdayız. Tabii ki, rutin hayatımızda anânevi farklılarımız, damak tadlarımız ve hayat bakış farklılıklarımız olacaktır. Ama bu da olmasa işin zevki nerede kalır ki?

İşin özeti, ben daha çok ızdırap çekicek gibi görünüyorum bu konuda. Ama yine komik birşey, bu kadar milliyetçiliğin olduğu bir ortamda bile Türkiye'nin 3-2 lik Çek zaferi inanılmaz bir sevinçle karşılandı. İnsanlar çılgına döndü. Bu bile aslında bu toplumun nasıl ayrılmaz bir parçası olduğumuzun göstergesi.

İyi ve kötü yönleri olsa da bir kısım çerkezler kabul etmeseler de biz diasporada değil kendi vatanımızda yaşıyoruz.

76 yorum:

fersiz dedi ki...

ben milliyetçiyim ama tanımını nasıl yaptığımla alakalı bir mesele zira ırkımı tam kestiremiyorum her yerden kız alıp vermiş olma ihtimalimiz mevcut .Milliyetçiysen ve de imanın varsa zaten bazı eksiklikleri giderebilir insan gibime geliyor.Şöyle ki insanı insan olduğu için sevmek bir de üstüne yaşadığın yeri sevmek...neden çok mu zor ve de bunun adı neden milliyetçilik olmasın bir de tarihe olan ilgimden midir bilmiyorum zamanında olan olaylara tarihe çizik atmış insanlara kanla yazılmış destanların hatrına vefa duygusuyla bağlanıyorum yaşadığım yere..halbuki bazen inancım yıkılmıyor değil ama yine de toz konduramıyorum ikilemler ikilemler...

geleyim çerkez meselesine demek çerkezsin ha:) çok severim çerkezleri neden dersen yakından tanıyorum bir kere gayet görgülü olurlar sanatçı ruhlular ancak değindiğin mesele de yok değil zira çok yakın bri arkadaşım çerkez (çerkez kızları bir de güzel oluyorlar ha) neyse evlenmek istiyor ancak damadın çerkez olmaması sorun oldu...yani içkisi yok kumarı yok namazında işinde gücünde ve yaşında ve dahi askerliğini yapmış olması dahi çerkez olmamasını örtemedi...babası aileye uyum sağlaymacağını düşünüyor ki hakkaten yanlış bence buna milliyetçilik demek yanlış olur milliyetçilik o kadar basit bri kelime değil benim gözümde bu düpedüz kendini beğenmişlik...

Güllerevurgunum dedi ki...

Milliyetçilik kavram kargaşası yaşanan en temel kelimelerden biri. Günlerce konuşulsa üzerine mütabakat sağlanamayacak bir hadise. Zaten bende kendimce bir bakış açısı ilettim. Yoksa tanım yapmak iddiam yok. Sadece mantık olarak, genetik olarak bağlı olduğun milleti neden sevmek zorunda olasın. Ya da bağlı olmadığın bir toplumdan nefret etmek zorunda olasın bunu anlamıyorum. Seçme şansın olmayan bir konu milliyetin ve sana random olarak verilmiş. Esas olan insandır ve insan olarak ilişkilerini hangi zemine oturttuğundur. Bu noktada hangi milletten olduğunun önemi olmaması lazım.

Güllerevurgunum dedi ki...

Çerkez arkadaşın ile ilgili anlattığın hadise benim bizzat birçok akrabamın bakış açısını yansıtmaktadır. MAALESEF.

Ve sana bir konuda katılıyorum gerçekten kendini beğenmişçe bir yaklaşımdır.

Evet bir başka doğru olan konu, çerkezler saygılı, iyi huylu ve sanatçı insanlardır ama aynı zamanda inatçı, ukala, anlaşması zor insanlardır. Bir ara bu konu ile oturum düzenlemek lazım :P

fersiz dedi ki...

evet anlaşılan milliyetçilik konusunda anlaşmamız pek mümkün değil farklı bakıyoruz...sevmeme ihtimali kafamda oluşmadığı için kendimi suçlayamıyorum:D yani sevdiğim için seviyorum zorunluluk hissi yok.Bu arada arkadaşın babası bu konuda yumuşadı artık daha ılımlı bakıyor çünkü boş yere üzüntüye yol açtı bu konu..Sanrım seneye düğün var..artık bir de çerkez düğünü mü yparlar bilemem :) hayırlısı

Güllerevurgunum dedi ki...

Milletini sevmemek bence mümkün değil ama milliyetçi olmak apayrı bir hadise. Bu konuyu ayırmak istedim sadece.

çerkes dedi ki...

Çerkesim. Bu bir realite yani gerçeklik. Bunun övülecek ya da yerilecek bir yanı yok.. Çünkü objektif bir olgu. Bunu eleştirirseniz '2x2=4 ü eleştiren bir insan durumuna düşersiniz.
Çerkes kültürünü ve insanlarımızı çok beğenirim. Bu ise tamamen benim duygu ve düşüncem. Bunun eleştirilebilecek bir yanı var. çünkü subjektif bir olgu.
Çerkes bir ailede büyümek beni çok mutlu etti. Çerkes Kültürü ''KHABZE'' nin etkisinin çok yoğun hissedildiği davranış biçimlerini rahmetli babaannemin , dedemin ve onların kardeşlerinin arkadaşlarının şahsında hatırlarım. O jenerasyondan sonraki insanlarda davranış biçimlerinin orjinalliği gitgide azaldı.. İşte ben onları hatırladğımda çok mutlu olduğum için o atmosferi çok sevdiğim için kültürümü ve hayatın çerkes rengini de çok severim . İşte tam burda benim duygu dünyam girdi işin içine yani bu düşüncelerim herkesin kabul edeceği objektif yargılar değil.. Birisinin hiç fikri olmaz biri kabul eder diğeri etmez.
Dolayısıyla Çerkes kültürünü folklorünü sevmeyebilirsiniz. Çözüm uzak durmaktır. Ama Çerkes kelimesini ukalalıkla kendini beğenmişlikle yanyana koyduğunuzda o zaman bir gerçekliğe insanların takdirinde olmayan bir varoluş sonucuna laf atmış olursunuz ki o zaman, örneğin bu yazıyı okuyup cevap yazmama sebebiyet veren 'saygısızlık' hissini benim gibi bir çok kişiye verebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

kim ne derse desin çerkez doğmakta çerkez adetlerine göre yaşamakta bir ayrıcalıktır.çerkezler gelişen ve değişen dünyada geleneklerinizamanın gerektirdiği gibi çıkarları dorultusunda değiştirmeyen tek millettir.evet asidir inatçıdır özgür ruhludur ama eğilip bükülmezler ve şuna samimiyetle inanın bir çerkez dostunuz varsa GERÇEK Bİ DOSTUNUZ VAR demektir.....

Adsız dedi ki...

fevzi
insanın ataları ile övünmesi güzel bişey. bu arkadaş çerkezlerin kendi milleti ile gurur duymasını niye bu kadar garipsemiş anlamadım. ben hekimim, eşim öğretmen. ikimizde çerkeziz. bundan grur duyuyoruz. ama bu memleket bizim. bu konuda hiç ikilemimiz olmadı. kendimizi falanca yerden göç etmiş gibi hissetmedik. neticede herkes biryerlerden göç etmiş. insanın soyu ile onur duyması ırkçılık değildir.

Adsız dedi ki...

ÇERKEZİM VE BU DURUMDAN ÇOK MUTLUYUM HERYERDEDE ÖVÜNÜRÜM ÇERKELİĞİMLE AYRICA EVET ÇERKEZ OLMAK BİR AYRICALIKTIR.

Adsız dedi ki...

kendilerine söylene söylene mi bu özellikleri kazanmışlardır bilmiyorum ama inatçı ve ukala oldukları yadsınamaz. bir konu hakkında bilgisi yoksa bile iddiasından vazgecmiyor he sen dogrusun demiyolar yahu:)erkek arkadaşım çerkez ve anlaşmakta gerçekten çook büyük zorluklar yaşıyorum kendisinin üstün bir ırktan geldiğine olan inancını nasıl yokedebilirim??:)

Güllerevurgunum dedi ki...

Bu yorumu bir soru olarak aldım ve cevap veriyorum:

Eğer bahsettiğin duyguya sahipse yok edemezsin. Bu duyguyla yaşamayı öğreneceksin başka çaren yok:P Heee şunu da bil; Birçok erkeğe göre çerkez erkekleri bahsettiğin özelliklere katlanabildiğin sürece bulunmaz hint kumaşlarıdır. Kendine özgü yönlerini ve adetleri öğrenmen şart ama buna değer bence ;)

Adsız dedi ki...

katlanma katsayımı ölçüyo zaten farkındayım sabrımı sınıyo böyle özellikleri de varmı acaba?:)gururluluktan ödün vermicem diye kendini kasma özellikleri?:)onunla anlaşmakta bile bu kadar zorluk çekiyorsam adetlerinize uyum sağlamak..

Güllerevurgunum dedi ki...

Ben sana bu sürecin kolay olacağını söylemiyorum. Doğma büyüme çerkez olarak benim bile anlamadığım adetlerimiz var bizim. senin bunu anlaman daha da zor:(

Senin onunla anlaşamamanın nedeni zaten bahsettiğim adet, görenek ve kültürün genel yapısı. Ondan dedim kültürü anlaman lazım diye.

Yine de sana bol şanslar dilerim. Kanımca zor bir görev seni bekliyor :)

Adsız dedi ki...

çerkezim ve çerkezliğimlede her yerde gurur duyuyorum. çünkü biz çerkezler kadar birbirine bağlı başka bir toplum bulamazsınız.iyi kide çerkezim

Adsız dedi ki...

güllere vurgun cevapların için teşekkür ederim ancak gerek kalmadı:) ben yenik düştüm.. De Cameron'un Kamelyalı Kadın kitabında bir hikaye vardı adamın biri karısına yıllarca eziyet ediyor kadın katlanıyor katlanıyor adam sonunda işte aradığım kadın diyor kadına durumu izah ediyor mutlu mesut yaşamaya başlıyorlar ama kadın akabinde ölüyor.olmasın sonum böyle dedim..:) şaka bir yana gerçekten zormuş ve ben zoru sevmiyormuşum işin kötüsü de bana çerkesleri tanıtan o oldu ve hiç iyi bir intiba bırakmadı:)

Güllerevurgunum dedi ki...

Ne diyeyim geçmiş olsun.

Ama çerkezleri ben cevize benzetiyorum. Eğer kabuğu kırıp yiyebilirsen tadından vazgeçemezsin. Sen kabuğu kıramamışsın :(

Bu yazımla ilgili olarak aldığım yorumları görsen zaten daha iyi anlardın :) İçlerinden biri olarak bile eleştireye katlanamıyorlar ;)

Adsız dedi ki...

eleştiriye tahammül edemeyen insan komplekslidir benim nazarımda..olumsuz hiç birşey söylenmeyecek o da öyleydi:)
ceviz demek ilginç bir benzetme de şu var tadından vazgeçemezsin demişsin ben cevizden nefret ederim:) bu işte bi iş var anlamalıydım zaten:)

Adsız dedi ki...

Bende heryerde ve herzaman çerkezliğimle gurur duymuş ve bunu büyük bir kıvançla çekinmeden söylemişimdir.Evet çerkezler inatçıdır kendimden pay biçersem ukela bir erkeğim...Ayrıca kızlarıda nazlı ve güzeldir...Yaptığı yenir ettiği laf dinlenir...Bu böyledir biz böyleyiz.
Ah bide dilini öğrenebilseydim çok istiyorum ama bi fırsatını bulamıyorum öğrenecek bir yolda bulamıyorum.

Güllerevurgunum dedi ki...

@adsız:

cevizi sevmemenden belli sen çerkezleri de sevmezsin. napalım kısmet :P

@murat:

Ben, doğuştan seçemediğimiz özelliklerimizle gurur duyulmasına karşıyım. Irkta bunlardan biri.

Ama çerkezce öğrenmek istersen istanbulda bir çok dernek kurs düzenliyor. Eğer istanbulda ise sana adresleri atabilirim.

toror dedi ki...

toplumları gruhtan insan toplumuna döndüren yaşadıkları sureç içerisinde koruyabildikleri, yaşatabildikleri kuralları değilmidir? çerkez olsun yada başka bir kavimin devamı olsunlar bu aynıdır.bu kurallar olmasa idi pompei efsanesini okuyun derdim. biz yıllardır atalaramızdan, büyüklerimizden gösterdiğin saygı kadar sevgi görürsün ü öğrendik. bir inasanın karşısındakine saygı ve sevgi göstermesinin kime zararı var? bu saygı ve sevgi oratmında yetişmiş nesilmi daha sağlıklı olur yada metaryalist ortam içinde insani değerlerden yoksun olarakmı? evet son yüzyıl içerisnde birinin parası, birinin siyaseti diğerininde askeri gücü sayesinde bu 3 ülke hariç tüm ülkelerde kültürel bir yıkım yaşanmakta. insanlar kolay yönetebilecekleri amaçsız, umutsuz ve değerlerini yitirmiş canlı yığınları haline getirilmekte. haklısınız bazen inatçı olarak tanınabiliriz. ama harcınız ne kadar guclu ise binanızda o derece güclü değilmidir? o inat dediğiniz değerlerimize bağlılığımızsa evet inatçıyız. insan olmamızı taşıdığımız değerlerimiz ve birbirimize duyduğumuz güvene bağlamak kibirse kibirliyimde. ama değerlerimi yitirmemiş bir şekilde yaşıyorum ve bundanda mutluyum. mutlu olmamdam mutlu olmayan varsa mutluluklar öneririm.

fatmanur dedi ki...

çok haklısınız

Adsız dedi ki...

EVET ÇERKEZ OLMAK Bİ AYRICALIK BUNUNLA GURUR DUYUYORUM.AMA BU DEMEK DEGİL Kİ YAŞADIGIM VATANI HİÇE SAYIYORUM

esmer_kız dedi ki...

mrb evet çerkezler çok iiyi oluyorlar benim arkadaşım çerkez ve sevgilim çerkezdi adana iğderebel köyünden s.... diye biriydi yeni ayrldım ayrılma sebebimde ailelerin anlaşamıycak olmasıydı çünkü onun ailesi çerkez ve benim aile değil ve biz evliliği düşünüyoduk ama bu sebebden dolayı ayrılmayı ben iştedim. yani ilerde gelinleri olsaydım onlar mutlaka çerkezce konusacaklardı ve ben anlaşamıycaktım o yüzden ayrıldım ama doğru mu? yaptım bilmiyorum.

Güllerevurgunum dedi ki...

@esmer kız:

valla bu işler kader işi. benim aldığın kararı dorğu ya da yanlış değerlendirecek bir durumum yok. senin için hayırlısı olmuştur umarım ve mutlu olursun.

Adsız dedi ki...

hepinizi seviyorum adigeler iyiki çerkez doğmuşuz kürdü avşarı lazı herkes övünerek kim olduğunu söylerken ben neden söylemeyeyim gururla çerkez olduğumu ve neden düşünmeyeyim kafkaslarda kalan akrabalarımı neden o topraklarımızın görmesemde özlemini duymayayım.Evet görmeden özlüyorum o toprakları aranızda oraları hiç düşünmeyen yada hissetmeyen olsada görmeden bilmeden özlemek güzel

Adsız dedi ki...

sevgili gullerevurgunum

düşüncelerine birebir katılıyorum. ben çerkez değilim ama ille de bir soy belirtmek gerekiyosa bizimkilere de laz diyorlar. işin kısası lazız:) hoş bizde dil yok ama bilinen bir genelleme vardır doğu karadenizliysen lazsın:)Bizim de kendimize göre adetlerimiz gelenek göreneklerimiz var, lazların da iyi kötü huyları var. ama ben de aynen senin söylediğin gibi kendini yaşadığı topraklardaki insanlardan farklı görenlere anlam veremiyorum. Zaten laz, kürt, çerkez vs herkes kökeniyle gurur duysun, söylemekten çekinmesin utanmasın. Zaten utanacak bişey değil bu tam tersi gurur duyulacak bişey. Benim anlamadığım ben lazsam çerkezden, kürtten ne farkım var? Bence hiç! hepimiz insanız. Bırakın çerkezi, lazı iki kardeşin bile birbirinden farklı ve kendine özgü özellikleri varken toplumların farklılıklar taşımaları normal değil midir? Peki bu farklılıklarla kendini diğerlerinden üstün görme olayı normal midir? Burası da tartışılır
Aslında yazacak o kadar çok şey var ki bir türlü kelimelerimi toparlayıp aklımdakini yazıya dökemedim. Lafın kısası nüfus kağıdımızda T.C. yazıyorsa, ay yıldızlı bayrak altında yaşıyorsak hiçkimsenin hiçkimseyi birbirinden üstün yada aşağı görmeye hakkı yoktur.
Hepimiz yüz yıllardır aynı toprakları paylaşan insanlarız. Boşuna demiyoruz, kürdüyle, lazıyla çerkeziyle biz mükemmel bir milletiz diye...
sevgiler KADER

Cihad Sercan Yüzbaşıoğlu dedi ki...

Baştan sonra bütün yorumları okudum. Şu sıralar çerkez kültürünü inceliyorum. İncelememin nedeni ise bir çerkez kızı na gönlümü kaptırmam. Gariptirki benim aile yapım çok karışık yani ben bir köken zihniyetiyle değilde Türk örf ve adetleri ile büyüdüm ve yetiştirildim. İnsanların kendi alt kökenlerini korumaları bir güzelliktir ve birlikte aynı bayrak altında yaşayan topluma bir kültür zenginliği kazandırır ama bunu yaparken bir toplumun kendini dışlanmış hissetmesi hem o kendini bu şekilde hisseden azınlığa hemde o azınlığın bulunduğu topluma büyük zararlar vermektedir ve bu ülkenin içnde yaşayan insanları bölmenin ilk adımıdır ben bunu bundan önce arkadaşım olan çerkezlerde lazlarda ve bir çok etnik kökende görmedim kürtler hariç. O yüzden korkuyorumda aslında Bu bahsettiğiniz kız alıp vermeme olayı inanın canımı sıktı. Benim başıma böyle bir olay gelmesi beni gerçekten çok üzücek. Ayrıca çok araştırmama rağmen çerkez dilinde "seni seviyorum" cümlesini bulamadım. Bununda cevabını verebilecek beni bu konuda rahatlatıcak arkadaşım varsa yorumunu merakla bekliyorum SAYGILARIMLA

Adsız dedi ki...

annem laz babam çerkez lazlarıda çok seviyorum ama ben çerkezim çooooookda mutluyum gururuluyum çerkez olduğum doğduğum için gururla söylüyorum her zaman çamur atmamak lazım herkes kendi ırkıyla övünsün bundan daha doğal bişey olamaz
kimliğini kaybetmiş bir insandan ne beklenirkionoun için çerkezim ama türküm

sine dedi ki...

bende çerkezim ama hiç bi zaman çerkez milliyetçiliğine ilgim aşırı derecede olmadı. belki yaşımın biraz küçük olmasından geregidir bilmem su sıralar merak sarıp okumaya başladım ailem annem babam hepsi çerkez ailemizde türk bulunmuyor. adımdan görüldüğü gibi adım bile çerkezce annem babam çerkez milliyetcilikleri aşırı derecede kabarıktır ama babam hiç bi zaman ayrım yapmaz. sanırım bu her millette oluyor azınlık olarak kalmış sürgün edilmiş milletler toplu halde kalmaya çalışıyor, çerkezcem var 16 yasında olmama rağmen dilim dönmese bile herşeyi anlayabiliyorum anneannem ve dedem türkce bilmediği için çerkezce konusularak büyüdm her zaman annem babam aralarında her zaman çerkezce-türkce karısık konusurlar yani anliycanız çerkezlikle bu kadar içli dışlı büyümeme rağmen hiç bi zaman çerkezliğe bu kadar bağlı yada ilgilenir olamadım ama mutsuzda değilim belki daha pek bişey bilmediğimden kaynaklanan bişeydir. Ama aşırı milliyetçiliğe her zaman karşıyım bu türk olsun çerkez olsun kürt olsun insanlar geleneklerine bağlı yaşarlar ama çerkezlerde bende bu kendini üstün görme olayını biraz olsun farkettim ama ben bunları türk tarihlerinde geçen yalan olaylarla ilgili olduğunu düşünüyorum. zaten farkettiğim kadarıyla çerkezler için din sadece bi simge herşeyi gelenklerine göreneklerine baglı dogruları yanlışları bile, onlar için gelenek görenek bi din gibi bişey heralde

Nezih dedi ki...

evet beyler ve bayanlar. Bende Çerkezim.Konuda yazıldıgı gibi OSMANLI DEVLETİ ne teşekür eederim.Bizi topraklarına kabul ettiler.Ben birde Saf çerkezlik kalmadıgını düşünüyorum.Sonuçta kız alıp vermeler yada delikanlıların başka milletlerden kız alması ve bu düşünceme göre saf türkde yoktur.

Adsız dedi ki...

ben türküm osmanlı torunuyum ama hiç bir zaman şu şöyledir bu böyledir demedim çerkezler benim için taktire şayen bir millettir her zaman gurur duydum bir çerkez kızı için manisadan kahramanmaraş elbistan doğan kasabasına kadar giderim.yüzünü görsem o gözlerinin içindeki korkususluğu atalarının bakışlarını görsem yeter artar benim için ben yannız kurdum....

Adsız dedi ki...

değerli arkadaşlar bence bu çerkez olayını biraz fazla abartmıyormusunuz. yorumlarınızda neredeyse bizden daha üstün ırk yok diyeceksiniz bazılarınız türk kimliğini neredeyse inkar edecek gibi. ben bir türk milliyetcisiyim ama kafa tascı değilim bu güne kadar TC topraklarında yaşayan kendini türk gibi hisseden ve öyle kabul eden herkesi bağrımıza bastık sen şusun,busun demedik TC kimliği taşıyan herkese gayrı müslim de dahil eşit şanslar verildi nereden kısıtlandız veya red edildiniz ben güney afrikaya gittim oranın yerlileri beyazların olduğu bara bile giremiyor biz hiç bir topluma böyle birşey uygulamadık nereden çıkarıyorsunuz bu çerkez,laz kürd milliyetciliğini şu yazılanları okuyana dek inanın çerkezi abazayı çeçeni türk kökenli biliyordum bence halada öyle gerçek te öyle ama siz illa ayrışım peşine düşmüşsünüz gibi. Arkadaşlar kendinizi boşuna kandırmayın görmediğin yaşamadığın yeri özleyemezsin hayalini kuramazsın Türkiyeden bir gitte başına gelenleri bir gör hele nasıl cayır cayır yanıyorsun sovyet zülmünün altında TÜRKİYEMİZİN hasretile benim size tavsiyem akıllı olun akıllı nesiller yetiştirin kültürünüzü unutmayın unutturmayın ama bununla beraber doğan yavrularınıza biz öz be öz TÜRK'üz diye öğütler verin yoksabu gemi batar ne çerkez kalır ne türk ne kürtnede laz zararını hep beraber görürüz . KARDEŞLERİM SİZLERİ SEVİYORUM AYNI SINIRLAR İÇİNDE AYNI BAYRAĞIN ALTINDA BİRLİKTE YAŞAMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM......!

Adsız dedi ki...

mrb herkeze herkezin bayramı mübarek olsun çoklu bir tartışma olmuş burda bayadır girmedim şimdi diyorum ki ben yine söyliyeyim ben çerkez değilim ama tam bir çerkez hayranıyım ülkemize baktığımız zaman gündemde kürt sorunu var ben derim ki keşke kürtler yerine çerkezlere bukadar değer verilse yada çerkezlerde haklarını arasınlar bu ülkede seslerini duyursunlar sessiz kalıyorlar gelelim (fersize)çerkezleri kimse büyütmüyor onlar bence az bile övünüyorlar çünkü onların ataları cesur,ahlaklı,ve taktire şayen insanlkardı nekadar kendilerini övselerde azdırr.....

Apsny dedi ki...

Hey gidi heyyy…
Gecenin bır yarısı nerden açtıysam bılgısayarı ve nerden bulduysam bu yazıyı okumuş bulundum bır kere bayadır bu tartışmaların ıcıne sanal ortamda gırmekten kacıyordum. Ama sonunda tutamadım kendımı ve yıne bir iki kelam etmek geldi içimden Sözümona kompleks yapmadan ustunluk kurmadan, kendini beğenmişlik yapmadan sadece bıraz kendimi açıklamak istiyorum mazur görün…
Evet biz Rusya tarafında Osmanlıya sürülmüş bir milletiz, bu bizim kaderimizdi yaşadık. Aynı, Çerkes olmayı veya Türk olmayı seçemediğimiz gibi. Ama bazı seçimlerimiz var ki bunları da hiçbir Türk vatandaşı görmezden gelemez. Bir Çerkes bu ulkeye vergı veriyorsa, savaşta siperde yan yana savaşıyorsa, her türlü yasadışı faaliyetlere karşı mücadele veriyorsa, askere giderken her Türk vatandaşı gibi borcunu yerıne getırmenın bilinciyle gıdıyorsa, kusura bakmayın da arada hala bır fark aramak öküz altında buzağı aramaktan başka bırsey degıldır. Farklılığımız sadece kültürümüz, adetlerimiz, dilimiz vb. unsurlarımızdadır.
Almanyadaki bir gurbetçinin Türkçeyi bılmeyen oğluna, vatan sevgısını, Türkçeyi, adetlerini oğretmesı kadar doğal bırsey varmı sorarım sızlere. Bu yazıyı yazan arkadaşımın buna ıtırazı olabılır mi, boyle yapan bır Türk vatandaşının tavırlarından hangımız hoşlanmayız? Eee butün bunları bir Çerkes yapınca neden sorun cıkıyor, neden ukala, kendını beğenmiş oluyoruz onu anlamıyorum…
Yazar, kendısını diasporada hissetmiyormuş, normaldir. Kafkasyayı vatan olarak kabul etmiyormuş normaldır. Zaten çoğu Çerkes de boyle düşünüyor. Yalnız Çerkesler yazarın düşünmediği bir şeyi daha düşünüyorlar; anavatanlarının istese de istemese de Kafkasya olduğunu... Zaten Çerkeslerin şu ana kadar hiçbir bölücü faliyette bulunmamasının sebebi de budur. Burası zorunlu olarak geldiği, sürüldüğü yer ve buna rağmen benimsediği sahiplendiği yerdir; Kafkasya ise anavatanıdır. Dolayısıyla da orası hakkında söz sahibi olmak istemesi, görmese bile özlemini duyması kadar doğal bır sey olabilirmi? 1992-1993 Abhazya-Gürcistan savaşında şu ana kadar hiç görmediği anavatanını savunmak için Türkiyeden giden binlerce Çerkesin bu tavrı nıyedır sizce? Orasını öz be öz vatanı görmese boyle bır çılgınlığı hangi insanoğlu yapabilir ki? Kaldı ki o savaşta şehit düşen Türkiyeli Abhazlardan bazılarının mezarları da Türkiyeye getirilmiştir. Burdaki bir Çerkesin de ölünce mezarının orda olmasını istemesini nasıl bu kadar yargılayabılıyorsunuz lütfen izah edin bunu, anlayamıyorum çünkü…
Evet kültürümüz farklı, hatta çok farklı. Ama bu kimseyı bırbırınden üstün kılmayı, küçük düşürmeyi gerektirmez. Nasıl bır Fransız, saygısını bır bayanın elini operek gosterıyorsa, Bir Japon eğilerek saygısını gösteriyorsa, Çerkes de ayağa kalkarak gösterir. Ama aslolan saygıdır ve her insanda olması gerekendir. Sadece saygı eksenli bir örnek bu. Önemli olan insan olmak paydasında buluşmak değil mi? Eee oyleyse benim farklılığımın farkında olmak kime zarar verecek sorarım size. Ben kültürümü devam ettirebilmek için, daha ıyı anlaşabılmek için bir Çerkesle evlenmek istememın kime ne zararı var? Elbette Türk bir kızla da evlenebilirim boyle kesın bır yargı yok zaten. Ama gönül ister ki aynı kültürden geldiğin, aynı kaygıyı taşıdığın bir insanla hayatını birleştirmek… Bunları yapmak istiyorsak asimile olmamak için, modern toplum gibi tekdüzeleşmemek için çaba sarfediyorsak yazarın da belirttiği gıbı iğrençlik mi yapmış oluyoruz? Elinizi vicdanınıza koymanızı öneriyorum…

Apsny dedi ki...

Yazar Çerkesliği sorgulamış kendisinin bile anlamadığı adetlerimiz varmış. Gayet tabı insanlar dini de sorguluyor ve sonunda kendi kafasına göre en doğrusunu yapıyor. Sadece bir örnek vermek istiyorum yazarın sorguladığı o Çerkes adetlerinden. Yazarın belki de işine gelmediği için, zor geldiği için uygulamak istemediği veya bilmediği o adetlerden… Ukalalık olarak algılamazsanız BİZ’de diyerek başlamak ıstıyorum. Örneğin bir düğünde iki kardeşin aynı sırada aynı ortamda bulnması ayıp karşılanır. Yazar ve bu adeti bilmeyen herkes elbette çok yadırgayacak ve saçma bulacak bunu. Sonucunda da uygulamayacak. Ama bu adetler boşuna mı bu zamana kadar süregeldi, laf olsun torba dolsun adet olsun dıye mı boyle bır kural var. Elbette değil. Bir insan abisinin yanındayken, kardeşinin yanındayken çekinir, utanır. Düğünde yeri geldiği zaman muhabbet, sohbet ortamında bir genc kızla tanışmak ısteyecek, muhabbet etmek isteyecek. Eee yanında abisi, kardeşi varken bunu yapabilir mi? Normal bi insan azıcık terbıye almış bır ınsan yapamaz zaten. İşte bazılarına küçücük bir ayrıntı gibi gelse de, bu ve bunun gibi birkaç milyon insan bu adetleri, geleneklerini kendi çaplarında uygulamaya çalışıyor, sonucunda da güzel, kaliteli, ahlaklı bir yaşam sürmek istiyor. Buysa toplumun bölünmesi, buysa ırkcılık, buysa milliyetcılık maalesef ben ırkcıyım, maalesef ben milliyetcıyım arkadaşım…
Benim gibi düşünmüyor olabilirsiniz elbette saygı duyarım. Ama benim de bu düşüncelerime saygı duyarsanız çok sevinirim inanın. Gelin önyargılarımızdan uzaklaşalım, başka kimlikteki insanları tek bir kalıba sokmayalım, herkes yaşamak istediği gibi özgürce, birbirine saygı duyarak, sevgı duyarak tek bir çatı altında yaşasın. Çok zor bir şey değil yeter ki bilmeden, öğrenmeden, anlamadan, empati kurmadan karar vermeyelim…

Adsız dedi ki...

Ben bu konuya biraz espirili yaklaşmıştım okumuş ve görmüşsün sanırım. İnsanların ırkları ne olursa olsun birlik olabileceği bir ülke hayal ediyorum. Farklılıklarımız zenginliğimizdir bence. Zaten kendini azınlık gibi hissettiğini ifade eden "bazı" Kürtler bile Türk Milli Takımı dünya kupasında 3. olunca sokaklara dökülmüştü, bir de deprem gerçeği var ki orada da tek yürek olduk milletçe. Yani biz günlük hayatımızda kendimizi şuyuz buyuz diye tanımlasak da acıda ve sevinçte birlik olabiliyorsak aslında "biriz" demektir ve bu da ırkçılık üzerinden prim yapmaya çalışanlara yeter bir cevaptır. Sevgiler

Unknown dedi ki...

sizler ne kadar bu konu üzerinde tartışırsanız tartışın benim bildiğim tek bir gerçek var..
baba tarafımdan 6, anne tarafımdan 4 kuşağın türk olduğunu biliyorum. eşimde aynı şekilde çerkes olduğundan adı gibi emin sizlerin bu tür düşünceleri yüzünden eşimle normal bir şekilde evlenemedim. ailesi sizlerinde söylediği gibi bir TÜRK olarak beni istemedi ve de bunun sonucunda istenilmeyen bir takım olaylar gerçekleşti. sizler ne kadar tartışırsanız tartışın bu şekilde devam ettiğiniz sürece ya sevenler birbirine kavuşamaz yada evlendiğimizde anne babalarımızın ellerini birdaha asla öpemeyecek bir daha asla yüzlerini göremeyecek duruma düşeriz..
Siz birbirinize daha bu konuları sürekli anlatın sürekli tartışın ben hangi ülkenin kimliğini taşıyorsam oralıyım ne kadar atalarımla gurur duysamda bunu eşime üstünlük sağlarmış gibi gostermemek için tek kelime etmiyorum bu konuda elinizi vicdanınıza koyarak bir düşünün hangimiz ahirette türklüğü ile çerkesliği ile yada başka bir milletten olması ile gurur duyacak?

Güllerevurgunum dedi ki...

:(

yorumuna katıldığım için bu tür bir yazı yazma gereği duydum zaten. maalesef seninkin benzer bazı olaylara ben de yakın çevremde şahit oldum. Çok üzücü şeyler.

Unknown dedi ki...

Merhaba Arkadaşlar

Bu tartışmayı ilk defa okudum ve yanlış ifade edilen birşeyler olduğu için yorum yazma ihtiyacı duydum.

Ben safkan bir çerkez erkeğiyim. öncelikle kız alıp vermede sorun yaşayan arkadaşlara bazı tavsiyelerde bulunayım. arkadaşlar bu anlattığınız problem kültürden kaynaklanıyor.evet bu genel bir cevap ama nedir bu kültür: biz çerkezler dünyada ataerkil olmayan nadir toplumlardanız bizler anaerkil yetiştiriliriz.türk ve diger geleneklerde siz kızın babasının karşısına geldiğinizde kasılırsınız hatta titrersiniz,ilk hatanız budur bizde annenin varsa annanenin karşısında titrenir.ailenin yönetimi değil korunması bizde olduğundan cerkez erkekleri cesur ve gözüpek bilinir yorumlarda bir arkadaş demişti'kızının da lafı dinlenir' bu da kızların aileyi yönetmesi için eğitilmelerinden gelir.başka bir kültürden gelen erkekler için sevdigi cerkez kızını ne kadar dinledigine ona ne kadar saygı duyduguna ve onun ailesini yönetirken yeri geldiğinde erkeginden cok söz hakkı alacak olmasına nasıl yaklasacagınıza bakılır.kızlar icinse asi,cesur yetistirilen erkegi ne kadar hakimiyet altında tutabildigine bakılır.belki bunlar sizlere sacma gelebilir ama bizler bunlar ve benzeri bir cok özelliği hayat tarzı olarak benimsemis insanlarız.sizlere tam anlamıyla tavsiyem sevdiginiz insana sorun nasıl hayatınız diye.bizler kadınlarımızın yonetimini kabul eden insanlarız'lutfen bunu yanlıs anlamayın tabiki hayat musterek ve paylasarak ve uzlasarak yasanır bizde de' ancak tam olarak anlatmak istedigim ne kadar kabul edebilceksiniz tamam guzel bir cerkez kızı yada basını asla egmeyen bir cerkez erkegini'bunlar sadece sozde degil bunlar ıcın bizler ciddi ve disiplinli bir egitimden geceriz'evlilik bu kadar basit olamaz ilk seneler deki gibi. onamli olan ilk egitim olan saygı duyarak yasayabilecekmisiniz.

ikinci olarak

turk milliyetciligi konusunda bizlere hayatımızda hep öğretilen şey yediğin ekmege asla ihanet etmedir.burdan gelir dik baslılık ve inatcılık aslen.biz osmanlıya geldik namusumuzu namusları bildiler,kulturumuze saygı gosterdiler, yurtlarını actılar ve birlikte yasamaya basladık.ve dedikki eger bize bunları yapan insanlara saldıranlar varsa onlar bizimde düşmanımızdır.beraber savaştık cunku annanelerimiz dediler osmanlı artık senin devletindir git ve gerekirse öl.ve sonra bu devlet bizimde devletimiz oldu.ardından mustafa kemal geldi ve ona sadakatimizden hic ayrılmadık'lutfen istisna cerkes ethemi gostermeyin' cunku kurtulus savasındaki 90 kusur generalden 11 tanesi cerkezdi.bizler turk milliyetciligine şöyle bakıyoruz: ırkımız ve kulturumuz ayrı ancak atamızın ogrettiği gibi paroladır turk olmak bu vatanda yasayan herkes gibi bizim icinde.ve bizler devletimiz TC den hicbir ayrımcılık gormedik ben elektronik muhendisiyim bu yasa kadar her yerde soyledim ben cerkezim diye, ve kimse bana birsey demedi saygı duymaktan baska.

peki bir cerkez olarak en cok nefret ettiğim ne bu ulkede bazı etnik grupların ülkemize karsı kötü dusuncelerinde cerkesler gibi kulturlerine baglı bir toplumu aynı kaderi paylasıyoruz sacmalıklarıyla kullanmaya calısmalarıdır.bunlardan tamamen tiksiniyorum.bizler devletimiz osmanlıda da devletimiz türkiyede de horlanmadık herkes ne zorluk yasadıysa bizde aynısını yasadık.ben beni bildim bileli bir karadenizli olarak karadenizin dertleri bitmedi:)ama önemli olan bize kadınlarımızın soylediği onları cozmek icin calısmaktır.şikayet edip baska yollar aramak değil.

Güllerevurgunum dedi ki...

Yorumların için teşekkürler Deniz Bey. Renk kattın.

esmer kız dedi ki...

ya eseviyorsan hiçbirşey onemli degil ben çok seviyordum ama o zaman anlamamıştım şimdi çok arıyorum elinizdekilerin kıybetini blin ben türkmenım oda çerkezdı ben sorun yapıyordum yanlışmış of of keske geri dönse

Adsız dedi ki...

Etnisizmi bir kenara bırakıp yüzyıllardır yaşadığınız ve doğduğunuz bu topraklara sahip çıkınız koruyunuz onu dünya nın gelişmiş ülkeleri arasına katıp sonraki nesillere örnek plmaya çalışınız NE MUTLU TÜRKÜM DİYEBİLMEK budur işte.

adsız insan dedi ki...

merhabalar..
kısaca tanıtıyım kendimi.baba tarafı karslı(terekeme(karapapak)),anne tarafı bulgaristan göçmeni(ayrıca konya taraflarnda akrabaları olduğunu duymuştm ama gerçekliğini bilmiyorm)ve bende tekirdağda doğdum büyüdüm. bu şekilde tanıtmamın sebebi kendimi belli bir ırktan olduğumu düşünmediğimdir.ille de bir ırk söylecek olursam o da 'türkiyeli'olmaktır('türk' demiyorum dikkatinize)

aile yapım itibariyle iki tarafında kültürünü yakından tanıma fırsatım oldu.ama hiçbir zaman aralarında bir tercih yapmamışımdır.güzel,mantıklı olan ve beni mutlu edecek her kültürü almaya,yaşamaya çalışırım.bu ister anne tarafı kültüründen ister baba tarafı kültüründen isterse de başka kültürlerden olsun fark etmez.bundan dolayı hiçbir insanı ırkından,kültüründen veya dininden dolayı ayırmam.

yorumlarınıza baktığımda kimi arkadaşların düşünceleri uzak geldi kimileri yakın ama herkese saygılıyım.ayrıca burada belli ırk adına konuşan birinin lafına göre de ırkları kafamda şekillendirmem söz konusu olamaz.

yorumlarda dikkatimi çeken bir nokta da 'gönül' işleri:) ve yorumları okuduğum sırada biraz üzüldüm ve şevkim kırıldı.başka ırktan başka kültürden diye kız alıp vermeme durumuna akıl erdiremedim.ben de şu anda bir çerkez kızına karşı birşeyler hissediyorum.umarım bu zihniyette değildir zaten bu zihniyetteyse saygı duyarım ve de çekilirim.çünkü bu zihniyetteki birine karşı saygı duymaktan başka duygusal anlamda hiçbir şey duyamam,hissedemem.

sevgiler,saygılar güzel yurdum türkiye'min güzel türkiyeli insanları..

bu memleket bizim,hepimizin...

Adsız dedi ki...

olması senin bizzat kendi elinde olan bir özelliğin varsa öğünebilirsin; aksi taktirde abesle iştigal etme.

Adsız dedi ki...

devşirme kardeşim yazar;müslümansın anladığım kadarıyla ve bir müslüman olarak cennete inanıyorsun muhtemelen.peki kardeş cennete inanıyorsan cenneti de seviyorsun demektir.sen cenneti görmeden nasıl sevebiliyorsan bende kafkasyaı görmeden kafkasyaı sevebiliyorum.kafkasyaya hiç gitmedim.ama bende vasiyet ediyorum benide vatanımda gömün.
manevi duyguardan yoksunsun anlaşılan.
çerkes olmak bir çerkes icin ayrıcalıktır.türk olmakta bir türk için.bunda garipsenecek hiç bir durum yok.
son olorak buradan türkiyede yaşayan türk kardeşlerime seslenmek istiyorum.ben çerkesim veya ben kürdüm ama kendimi türk hissediyorum diyen şahıslardan uzak durun lütfen.bu kardeşlerimiz bu gün çerkes veya kürt kimliklerinden rahatsız oluyorlarsa yarında türk kimliklerinden rahatsız olacaklardır.

türkiye aşığı bir çerkes

Adsız dedi ki...

sizi çok kınıyorum herkesin kendi ülkesidir vatanıdır yani ben çerkezce bilmiosam çerkez olmadıqım anlamına yada qelenek qöreneqe sahip çıkmadııqm anlamınamı qelmio hyr valla herkesin kendi kişiliqi dmkki sen kendni qerçktn kendin olmadıqın için kabullenmiosun bravo kanındaki asil kanın deqerini bilmiosan ya kanını deqişttir yada bu saçma düşünceleri yayma ortalıqa

Adsız dedi ki...

Hiç bir zaman ekmeqini yediqim qerçktn qüvende olduqum yarı vatanım sayılan türkiyeye sayqısızlık yapmadım ama sen çok farklı şeyler yazmışsın türklerde milliyetçidir tarihini orta asyadn qeldiqini bilir o zmn bizde bilmeliyiz karadenizin incisi Kafkasya sadece başka bir devlet tarafındn kuşatıldıqı için sürdüler yoksa o qzl vatan bizim vatanımızdı buraya qelip anana babana kızcaqına bizim ülkemizi sahiplanip kovanlara kız anneni babanı dedeni kutlarım belli bi dönem çerkezce konuşmuş anlıomuşsun az çok .bnm annemde bbamde öqretmedi bi qel qit qibi laflar biliorum kendmdn utanıorum çerkez olup çerkezce bilmediqim için anneme babama kızıorum öqretmedikleri için çnkü ben çerkezim kanım asil çarkez kanı oturmasını kalkmasını bilmekle ünlü olan bi soyum var daha ne isteyim ki. ve evet inş. öldüqümde beni kafkasyaya qömerler ne diyim kanım çekio .. herkesin kendi düşüncesi tabi sen çerkezliqi hafife alıp unut merak etme bizim neslimiz unutmuck

esmer kız dedi ki...

çerkez olmak ne güzel bende çerkez olmak işterdim ne mutlu size benim 3 senedir çıkıyoruz sevgilim çerkez hiç bi sorun yok hayat çok güzelkıymetini bilin ben konuşmayıda ögrenmek iştiyorum. türkmen olmakta güzel ama çerkezlerın gelenekleri değişmiyor anne babaya saygı var hala saygı sevgi devam ediyor.............

Adsız dedi ki...

Senin burda bu yazıyı paylaşıpta çerkezliğinle övünmemen akıl alacak iş değil... birde utanmadan asimilasyonun ne kadar iğrenç bir kelime oldugunu ve kendine yakıstıramadıgını söyleyen biri olarak çerkez adetlerinden kendimi sıfırladım ve mecburi olarak düğünlere gidiyorum diyorsun senin bu zihniyetin arada kalmıslıgın göstergesinden baska hiç birsey degil arkadasım türk vatandası olmakla çerkez ırkından olmak birbirinden çok farklı söylerdir ama görünen o ki sen çerkezliğinden utanacak kadar rezil bir duruma düşmüş ve asimilasyona örnek verilecek bir numaraları örneksin... Ama hani derler yaa "Tür'ün aklı geç gelirmiş..." sen de bir gün çerkez oldugunu hatırlarsan o sevmediğin tiskindiğin hoşlanmadıgın mecburiyetten gittigin yerlere ugrarsan bir nebze bu kirlenmiş fikirlerini temizleyebilirsin...

Adsız dedi ki...

Merhaba herkeze. Ben kız arkadaşıma bugün "Türk kızları neden bu kadar çok çekici,tenleri çok güzel" dedim. Kendimse Kırgızistan'lıyım(Moğollarla karışmamış,Kuman Türküyüm :).Çok farklı tepki vermezmi:"Tamam da ben Çerkezim". Ben bir şey söylemeye başlamadan Türk kızlar hakkında farklı şeyler söylemeye başlamazmı. Ağzım açık kaldı.Sonra geldim eve nedir bu Çerkezler diye aradım netten,bu sayfaya gelmis oldum.Üniversiteyi burda okudum ve çalışıyorum.Artık evlenmek istediğim için bu kızla ciddi idim. Ama burdaki bazı yorumlar Çerkeslerin başkalarına kız vermeyebilir olmasını gösterdi. Beni endişelendirdi bu.Son zamanlarda Türkiyede de bizim ordaki Soviyet çökmesinden sonra ortaya fışkıran mikro milliyetçilik,ırkçılık(nefret ediyorum!!!) sanki burda da başlıyor gibi mi? Yani ben Laz, ben Kürd, Ben Çerkes, ben Gurcu. Neyse, ama ne yapsam da ben bu kız ile hayat kurmak istiyorum.Bütün Çerkezlere selam diyorum.

mehmet emre dedi ki...

merak ettim de çerkeslik anadan mı geçiyor babadan mı?

Adsız dedi ki...

sayın yorumcular ben bir Çerkez kızıyım,Türkiye de okuyan hepimiz taa ilkokuldan beri Türklerin tarihini okuduk,kurdukları imparatorlukları öğrendik,
şimdide varsak eğer Türklerin son imparatorluğu Osmanlıya hayatlarımızı borçluyuz
peki biz Çerkezler ne yapmış dünyada,hangi imparatorlukları kurmuşuz,dünyanın hangi sayılı okullarında bizim fetihlerimiz,vs okutuluyor,hiç birinde okutulmuyor!
niye??? kayda değer bişey yokki.
en sonundada kuyruğu kıstırıp Ruslardan kaçmışız,vay be asalete,gurura bak
biz üstün ırkmışız,güleyim bari
ben hiç bir üstünlük göremiyorum,
ölçüsünü bilip yazan herkese sayglar...
Hülya Tütüncüoğlu

Adsız dedi ki...

sen ne diyosun ya hülya tütüncü!!!. senle aynı kanı taşıdığıma utandım şuan. gerçi şüpheliyim, bece sen git soyunu sopunu ice araştır. sen çerkez olamazsın aslaaaa!

Adsız dedi ki...

Kuman Türküyüm diyen arkadasın yazdıkları cok dikkati mi cekti ve cok uzuldum aslında Türk kızlar hakkında farklı şeyler söylemeye başlamazmı. Ağzım açık kaldı demis.Hicbir ırkın kızı ustun degil.Ne turk kızı ne de cerkez kızı nede baska bir ırktan kız. Her ırkın yetisme tarzı farklı o yuzden boyle farklı seyler soylenmesine gerek yok.Her ırk kendini ustun gorur ona bakarsan benım burda cerkez kızı soyledie boyledir demem dogru olur mu olmaz.Bence cok yanlıs.Her millette her insanda oldugu gibi iyi de var kotu de. Bunu ne TAMAMEN iyidir diye kısıtlayabiliriz ne de kotudur diye.Ustun ırk diye birsey oldugu konusunda da benim fikrim oyle birsey yok. Kımse bırbırınden ustun degıl.Sadece insan kendi yaptıgı davranıslarıyla degerini belirler bu kadar basit.Cerkez kızları farklı yetisiyor diyenler olabilir.Ama unutmayalım ki her ırkın kızıda farklı yetisiyor.Her ırkın kulturu farklı oyuzden bu ustun gormeyi kesinlıkle kabul etmiyorum ve kınıyorum..

çerkez kızı dedi ki...

ben çerkes olmakla son derece gurur duyan 15 yaşında bir çerkes kızıyım...siz nasıl bir çerkessiniz anlayamadım doğrusu şu an sinir ve çerkesliğe bu şekilde yaklaşımı olan bir insan''çerkes bir insan'' olduğunu öğrendiğim için elim ayağım titriyor desem yeridir..
dediklerinize gelince; şu anda türkiyede yaşıyorum. dedemin dedesi gelmiş o korkunç soykırım sırasında. bizi kabul etmişler, topraklarında yaşamamıza izin vermişler buna diyecek bir şeyim yok tabi ama ne kendimi türk hissederim nede türkiyeyi vatanım olarak görürüm.şunu da belirtmek isterim ki türklere ayrı bir garezim de yoktur. orayı görmesem de her çerkes müziği duyuşumda kendimi orda hisseder ordan alırım nefesimi kalbim öyle bir çarpar ki öyle bir tuhaf olurum ki her dakika orada olma isteğimi asla bastıramam..kim ne derse desin benim vatanım orasıdır gelmişim geçmişim ve geleceğim ordan başka bir yer benimseyemez ve o gülüp geçtiğiniz asla ama asla anlayamayacağınız bir hisle bende mezarımın orda olmasını isterim...düğünlere mecburen gittiğinizi söylüyorsunuz ya, ben bu yaşıma bakmadan öyle bir can atıyorum ki o ıslak toprak kokulu atmosferde gönlümce bir çezkez kızı gibi süzülüp kendimi vatanımda hissetmeyi, sığdıramıyorum o küçük yaştaki yüreğime bütün bunları.. hani diyorsunuz ya asiller gururlular ''falan filan'' öyle anlamsızlaştınız ki bu ve bunun gibi sözlerinizde nasıl bi çerkes bu dedirttiniz kendinize..evet asiller gururlular baş eğmezler ve asla ama asla kendini beğenmiş değiller!! daha söyleyecek o kadar çok şeyim var ki değmez diyorum.. bu yorumu da çerkes bir insan nasıl olur 'az da' olsa anlayın diye yazdım çünkü hepsini anlatmam imkansız hoş anlatsamsa anlayamazsınız insanın içinde taa derinlerden gelen bir his bu..ve ben 15 yaşında bir çerkez kızı olarak ancak bu kadar dile getirebildim içimde kopan fırtınaları..

Adsız dedi ki...

ben bir çerkes kızıyım ve bunla hiçbirzaman utanmadım unanmam utanmayacağımdaa evet bedenimiz burda olabilir ama ruhumuz ve kalbimiz orda bu kadar zorluğa karşı koymuş ve asla pes etmemiş millet olarak hala dimdik ayaktayız ama sizin gibi çerkezler yüzündden dünyanın dört bir yanında yaşıyoruz evet asiliz bir okadarda milletimize düşkünüz misafir perveriz ayrıca dunyadaki nbütün kızlardan zarif marifetli ve saygılıyız ayrıca çerkesler adetleri görenekleri ve töresiyle olsun saygılılar bence siz safkan bir çerkes olup olmadığınıza bir bakın adet ve göreneklirimiz bir araştırın ben bu küçük yaşıma rağmen çerkesceyi örendim törelerimi biliyorum ve ben onun için cerkesim diyebiliyorum...
WOREPSEW ADİĞEXER

çerkes kızı dedi ki...

ahh keşke yorumumu yapmadan önce şu bir halt bilmeden konuşan hülya tütüncüoğlunun yorumunu okusaydım.. sen benim karşıma bir çık lütfen bir çık da sana başından sonuna kadar anlatayım bilmediklerini bilmeden atıp tuttuklarını..
nasıl laflar bunlar ya sen kendini ne zannediyorsun ki çerkezler hakkında bu şekilde konuşabiliyorsun..
sen yıllarca ahmak rusların işkencelerine mi marus kaldın her sabah güzünü işkencelere mi açtın vatanından mı sürüldün 40 kişilik gemilere en az 200 kişi bindirilip salgın hastalıklarla mı sürüldün ha!!!??? belki biraz ağır olacak ama kaçırılıp aciz rus erkeklerinin eline mi düştün artık sonrasını sen anla.. biz böyle bi milletten geldik kızım biz bu haldeyken ayakta yürüyecek halimiz yokken yeniden doğduk acı çeke çeke daha da bağlandık çerkesliğimize..
kayda değer birşey yok ha yaptırdılar mı be yaptırdılar da onlar yapmadımı..
eminim ki sende İstiklal Marşı okunurken saygı duymadan arkadaşlarıyla gülüp oynaşanlardansın eğer öyle olmasaydın hiç değilse bu kadar ağır konuşamazdın..
şimdi düşünüyorum da keşke böyle tutarsızca bilip bilmeden konuşan insanlarla aynı soydan geleceğime o savaş anında kanımın son damlasına kadar savunabilseydim vatanımı keşke orda ölseydim keşke o gerçek asil çerkeslerle beraber ölseydim de senin bu yazdıklarını okumasaydım..
acıyorum sana..

bahar dedi ki...

bende cerkezleri mükemmel olrak duydum simdiye kadarr merttir sözünün eridir yalansiz ne yaziki yanildigimi anladimm bir cerkezi sevdimm cok hemde oda sürekli sevdigini söyledi ama cikar icinmiss benden defalarca maddi yardim istedi sonucda sevdigim adamdir dedim verdimm her defasinda zor zamaninda hep yaninda oldumm ben yardimi etim sürece beni sevdi yardim edemedim her daimm beni terk eti sizce bu murtlikmi dürüstlükmüü

Güllerevurgunum dedi ki...

Bu tür bir olayın başınıza gelmiş olması üzücü ama bunun Çerkezlikle alakası olduğunu sanmıyorum. Münferit bir olay ve kişiliği olgunlaşmamış çiğ birinin her milletten çıkabileceğini unutmamak lazım bence.

Çerkezlerin de her millet gibi iyi ve kötü yanları var.

Muhammed dedi ki...

Benim eşimde Çerkez, ben Yörüğüm, ben eşimi eşim beni çok seviyor. Eşimin çerkezcesinde sıkıntılar var, kaç kez baskı kurdum, dilini unutma diye çünkü onun çerkezce konuşması hatta çoucuğumuza öğretmesi beni memnun eder. Kimse anadilini unutmamalı ama devletin dili değil ana dil kalmak şartıyla.

Adsız dedi ki...

ben çerkez değilim. konuşmam ve sarışın olmamdan dolayı beni çoğunlukla çerkez sanıyorlar, bu da benim hiç zoruma gitmiyor. çerkezler hakkında fazla bi bilgim yok ama hep iyi şeyler duydum ve yukarıdaki yazıyı okudum çok hoşuma gitti. bence bu tartışılacak bir konu değil. elbette herkes özüne geçmişine sahip çıkmalı, asla unutmamalı. ama hepimiz bu topraklarda yaşadığımıza göre, bu topraklar da bizi bağrına bastığına göre hepimiz ona sahip çıkmalıyız...

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar, Ben de bab tarafından Türkmen,Yörük ...Anne tarfından Türk,Arnavutluk var...Siyiasi olarak Türk Milliyetçisi ve birleşik Avrasya fikrindieiym...Balknlar ,Anadolu,Kafkasya,Orta Asya külütürleri yıllarca karıştı,bizim İslam anlayışımızda yakındır..Ben bu ülkde Çerkezce,Lazca,Boşnakça,Arnavutça anadilde eğiitm olsun insanlar dilleirni unutmasun isterim..Bu halklara güvenirim..Fakat Pkk olaylarından Kürdlere güvenmiyorum...Kürdler yüzünden daha az özgürlükçü bir ülke durmundayız...Milliyetçilik konusunda Çerkez Milliyetçliğiyle,Türk milliyetçiliği çelişen milliyetçilikler değil..Biz yüzyılardır müttefik,komşu ,dindaş halkarız...Herkez kendi milliyetiyle gurur duymalı,örferini adetlerine sahip çıkmalı...Kimse biribirinden ayrıcalıklı değildir...Hepimiz Allahın eşit kullarıyız..

Adsız dedi ki...

kardeşim bir insanın kendi milletini sevmesi kendi milletinin tarihten silinmemesi asimile olmamasını istemesi kadar doğal bir şey olabilir mi soruyorum size bazı yorumları okudum da bu kadar da olmaz be kardeşim kendi kimliğinden de insan bu kadar da uzaklaşmaz ki hepimiz kardeşiz deniliyor gerçek kardeşlik kendin için istediğini kardeşin içinde istemektir bazıları da çıkıp türk olmayı kabul eden herkese kapılarımız açıktır diyor sorarım sana çerkez olduğumu söyleyince kapayı yüzüme mi kapatacan ben böyle doğdum böyle ölecem genetiğimle mi oynayacan sen mi beni yarattın da böyle diyorsun onun için bu boş lafları bırakın bu ikiyüzlülüğünüzden vazgeçin bizi olduğumuz gibi kabul edin

ahmet dedi ki...

Sayın yazarımızın yazısını okuduktan sınra aklıma bir bir hikaye geldi,

Bir çiftçi, yerde bulduğu bir kartal yumurtasını, tavuk yumurtası sanarak , çiftliğine götürmüş. Kuluçkaya yatan tavuğun altına koymuş. Tavuk, kartal yumurtasını da kendi yumurtası sanarak kuluçka döneminde koruyucu kanatları altında tutmuş.  


Civcivler ve kartal yavrusu yumurtadan çıkmış. Kartal yavrusu, tavukların ve civcivlerin davranışlarını taklit ederek kanat çırpmış, eşinmiş, darı tanelerini ve solucanları yemiş. Kendisinin bir tavuk olmadığını düşünmek aklına bile gelmemiş.


Bir gün küçük kartal gökyüzünde uçan kocaman bir kuş görmüş. Bu olağanüstü yaratığa hayranlıkla bakmış. En yakınındaki tavuğa bu kuşun ne olduğunu sormuş.
Ona " kartal" derler yanıtını almış.
"Ben de kartal olmak istiyorum." demiş küçük kartal.
"Saçmalama" demiş tavuk."Haddini bil. Sen asla kartal olamazsın. Sen bir tavuksun. Bunu kabul et."
Küçük kartal boynunu eğerek, toprağı eşelemiş."Galiba haklısın."demiş.


Küçük kartal yaşamı boyunca tavukların arasında yaşamış. Asla potansiyelini bilemeden. Asla gökyüzünde özgürce dolaşabileceğini bilemeden. Beş on santimetre yükseğe kadar kanat çırpıp daha fazlasını yapabileceğini, gökyüzüne ulaşabileceğini bilemeden. Asla tavuklardan farklı şeylerle beslenebileceğini bilemeden. Çünkü, kartal olmanın imkansız olduğuna inanmış. Ve kartal bir tavuk olarak ölmüş.
Motivasyon ile tavuğu bile kartala dönüştürmek varken kartalı tavuk yapmak anlamsız değil mi?

umarım bunu okuduktan sonra biraz düşünür ve yazdıklarınızı bir daha okursunuz ..

saygılar

Adsız dedi ki...

Viyana'da bir meydana neden Çerkes meydanı adı verilmiştir ?
Fransız yazar Claude Farrere ne demiş çerkesler hakkında?

Bence bilmiyorsunuzdur, google'lar sınız şimdi hatta...

Ama amerikanlaşma'yı bildiğini de sanırsın ? ama eleştirdiğin akımın orta göbeğinde yaşadığını da fark edemezsin...

her toplumun doğru yanlış karakteristik özellikleri vardır mutlaka, yanlız bu özellikleri korumazsak nasıl bu toplumlar kalacak ? bunları korumazsak eleştirdiğin hegomanya daha kolay oluşmayacak mı ?

cevap dahi yazılası bir yazı değil, bence daha bilgili olduğun, daha çok ilgi duyduğun konular hakkında yaz.
hem zaten sevmiyorsan, ilgilenmiyorsan , neden vakit ayırıp kaleme alıyorsun ki ?

aşk ile ilgili yaz, gezdiğin şehirler ile ilgili yaz, yeni buduğun bir mekan hakkında yaz, iphone 5 hakkında yaz, nefret söylemleri yerine, pozitif enerji yayabileceği konular hakkında yaz...

ama sana tavsiye, okumadığın, bilmediğin, sadece 'duyduğun' konular hakkında yazma,

çünkü o zaman bu bir blog değil, kahve sohbet köşesi olur.

hayatında gerçek boyutlarda bir futbol sahasına çıkmamış milyonlarca insanın, futbol hakkında konuşması gibi olur bu.


zihin açıklığı dilerim..

Adsız dedi ki...

Ben bir çerkez geliniyim. aslen muhacirim yani bende farklı topraklardan farklı milletlerden geldim. Ben nasıl bu topraklarda doğmuş büyümüş biriysem eşimde öyle. Adetleri, gelenekleri ve Türk milletine verdiğimiz kıymetli değeri ben burada tartışmam. Çünkü bu vatanın toprakları, insanları bize kucak açtı, sardı sarmaladı. Bize yuva oldu. Çerkes gelini olmaktan onlarla iç içe olmaktan nasıl bir mutluluk duyduğumu anlatamam size. Herşeyleriyle biz bir bütünüz bu topraklarda. Yeri gelir vatanımız için canımızı veririz.

LEYLA dedi ki...

Ben anne tarafımdan çerkez kızıyım ve beni gören,benimle biraz birlikte olan yabancılar bile"ÇERKEZ'misiniz"diye soruyorlar.Ve ben melez olduğum halde kabul ediyorum.Dilinide anneanenemden öğrenmiştim.Çok işime yarıyordu ama konuşmadıkca unuttum.Çerkez melezi olduğuma,TÜRK olduğuma seviniyorum.

LEYLA dedi ki...

Ben bir melezim.Ama her gören"ÇERKEZ'misin" diye soruyor.Çokta memnun oluyorum.Çerkez kadınları akıllı,becerikli,yumruğunu vurabilen sözünü dinletebilen(belli bir yaştan sonra da olsa)ailesini idareedebilen kadınlardır.Anneannem bana dillerini,ata binmeyi ve silah kullanmayı öğretmiştir.Ancak kullanamadığım için dili unuttum.Kabartay olduklarını söylerdi.Ben Çerkez-Türk melezi olduğuma son derece memnunum.Kabul etmeyenlerin kendilerine güvenleri yoktur,Ancak benim vatanımTÜRKİYE'dir ve vatanımı seviyorum..

Adsız dedi ki...

Merhabalar...
Gerçekten sıkılmadan okudum.Annem TÜRK babam MISIRLI.Sevgilim ÇERKEZ ....Bütün gece Çerkezler hakkında araştırma yaptım.Sevgilimle tarihle alakalı sohbet etmeyi çok seviyoruz.Konuşurken onun 'çerkez' olduğunu öğrendim.Tarih bilgim çok fazladır ama daha önce oturup ta Çerkezleri araştırayım demedim çünkü asıl alanım uzak doğu ( Güney kore vs.).Okuduklarıma baktığımda sevgilimi tasvir etmişsiniz resmen,Albino zannedeceğiniz kadar sarı , mavi gözlü vb. inatçı ama asla kendini türk veya başka bir milletten üstün gören biri değil...Bu yazdıklarınızı okuduğumda korktum.Gönül meseleleri hakkında olanlar...Gecenin 2 sinde aradım durumu anlattım. Kahkaha attı ne olduğunu şaşırdım bir de ağlıyorum zırıl zırıl dedi ki ; 'Ben Çerkezim dediğimde bu kadar ciddiye alıp araştıracağını düşünmemiştim.Bizim aile benliğini yitirmedi fakat evleneceğim kişinin illa Çerkez olması giibi bir zorunluluk yok.Biz Osmanlı devletine sığındık evet , etnik çeşitlilik boldu.Hani bir türk de ben saf türküm bir çerkez de çoğu zaman saf çerkezim diyemez , Sen gecenin bu saatinde bunları düşünme yat uyu :) Yarın babama söyleyeim de sana biz i anlatsın, O kadar korkacak birşey yok seni zten kabullendiler'dedi.
Tarihte gerçekten Kadınlara karşı bu kadar önem veren saygılı davranan başka bir millet görmedim tabi ki osmanlı zamanı dışında..
Şimdi düşünüyorum da çerkezler harika insanlar.
Sıkı dostluk kurmak, sırdaş edinmek isterseniz bunu bir çerkez layığıyla yerine getirir.
Aynı vatanda yaşıyoruz . Yeri geldiğinde ırk yok oluyor bir oluyoruz . Sonuçta herkes özgür . Kimse de nankörlük yapmıyor yukarda demişsiniz Çerkezim çerkezim diye lafımız yok. Geçmişinizi unutmayın!! Ama yaşadığınız yere de saygınız olsun.Sizlerle aynı toprakta yaşadığım için mutluyum .SAYGILAR..

Adsız dedi ki...

Ben de Çerkesliğinden gurur duyan bir kızı olarak yazdıklarınızın bi çoğuna hak verdim.Ayrıca Kuman Türkü arkadaşın sevgilisinin söylemlerini bir Çerkes kızına yakıştıramadım.Ben ki çok güzel bir kız olmamama rağmen Çerkes olduğumu söylediğimde Türk bayan arkadaşlarım tarafından her daim Çerkes kızları güzel olur sende güzelsin vs. sözleri ile bir çok kez ihya edildiğim olmuştur...Ayrıca yabancıya kız vermeme olayı bütün Çerkes ailelerinde mevcut değildir.Nedense bi safkanlık takıntımız var.Benim büyük babannem (Boşnaktır) haricinde tamamen Çerkesim ama aşırı Çerkes milliyetçi amcam ısrarla safkan olduğumuzu buyurur mesela... Benim ailemde bir Çerkesle evlenmemi istemiştir.Onun akabinde soydaşımız olan bi Çeçen ile nişanlanmıştım.Kendisi aslında Çeçenya da ikamet ediyor.İşi gereği Suriye de kalıyordu.Kendisini ile anlaşamadığımız için ayrıldık aynı kandan olsak bile farklıydık.Bide kendisinin Çeçenleri bütün ırklardan üstün görme (Çerkesler dahil)gibi huyları vardı ne yazık ki.Tabi bütün Çeçenlerin öyle olduğunu düşünmüyorum.Kısacası demek istediğim şudur... Gidip görme şerefine henüz erişmemiş olsam da orası benim vatanımdır...Lakin Vatan çoğu zaman insanın doyduğu yerdir.Zamanında Almayaya giden Türklerin kaçı döndü.Giderken ne kadardılar şimdi nüfus olarak ne kadarlar...Bizler Türkiyeyi vatan bellemiş Türkiyeli Çerkesleriz... Buradan Türkiye de yaşayan Türk,Kürt,Boşnak,Laz yada Çerkes bütün milletlere sevgi ve saygılarımı iletiyorum...

aklımınodaları dedi ki...

okurken kendimi buldum.gerçekten içinde bulunduğumuz bu korkunç yanlışlığı(asimile edilme olayını)çok güzel açıklamışsınız,başka söze ne hacet.

Adsız dedi ki...

ben turk kızıyım hayatımda hıc bır zamn mıllet ayırmadın esımle tanısmadan once ınatcı kuyrugu herzamn dık kendılerını bız cerkezız kendı topraklarımızın ustunde turk ayrımcılıgı yapan hadsız ınsanlar olarak tanıdım ıyısı var kotusu var bılmem su laf gercekten dogu turklerde gelın cerkezlerde kız olucaksın ve bu sayfayada butun cerkezler aynı mı dıye arastırırken rastladım cok cektım ben cerkezler boyleyse eger neresı gurur duyulacak sey anlamadım sımdı bı kızım var ve oda cerkez onun o sekılde yetısmesını ıstemıyorum burnu havada bırı olmaması ıcın elımden gelenı yapıcam kusura bakmayın

Adsız dedi ki...

bende bir çerkezim ve bununla gurur duyuyorum. Geleneklerimizle yetişme tarzımızla bambaşka bir kültür olduğumuza inanıyorum. Çerkezler gayet saygılı, nazik,efendi ve kendini bilen insanlardır ki bu yetişme tarzlarından sebeptir. Her ırkın iyisi, kötüsü vardır bu çok ayrı bir konu. Millet ayrımı yapmak ırkçılıktır ki bu çerkezlere özel bir durum değil hemen her ırkın yaptığı bir ayrımdır. Ben çerkezim ama eşim boşnak ve manav melezi. Bu toprakların bizim olmasında emeği geçen bir ırktır çerkezler bunuda unutmayalım. Bende her ne kadar gidip görme fırsatını henüz yakalayamamış olsamda orası benim vatanımdır ancak sürgünden sebep mecburi olarakta olsa bu vatana gelmiş ve bu vatanıda sahiplenmiş benimsemişiz. Tüm ırkların bir bütün halinde birbirine saygılı olarak yaşayibilmesidir asıl mesele. Bir şeyler araştırırken denk geldim bende iki kelam yazmak istedim. Saygılar.

Adsız dedi ki...

Maalesef ben de irkci olduklarini bilmeden bir evlilik yaptim.Cok pisman oldum.Kibirli,inatci ve bencil bir aile.Hepsi boyle degildir belki ama maalesef karsilastigim durum bu.Kendilerini ustun goruyorlar.Adetlerini dinleri haline getirmisler.Cok yazik.İnatci olduklarindan anlatsanda bosa..Allah boylelerini terbiye etsin.Boyle olmayanlari dan da ozur dilerim.Sozum onlara degil.

Adsız dedi ki...

miliyetcilik ayri kultur ayri,çerkezlerin ki kultur çatismasi,amma bu kulturu bilmiyenler için miliyetcilik algisi var,

Adsız dedi ki...

arkadaşlar ben safkan bi Türk üm ve bu durumdanda onur duyuyorum.benim ailem hiç bir zaman çerkez laz avşar diye bi ayrım yapmadı.bu ayrımı yapan bir çok çerkez tanığım var.çerkezler inatçı ve her zaman kendilerini karşısındaki insanlardan üstün görürler.adetlerimizi sürdürüyoruz diyosunuz evet bir çok adetinizi sürdürüyosnz ama ben hiç birinizde saygı göremiyorum.çerkez gelinimiz var hiç bir yerde kılını kıpırdatmaz onun büyüklere hizmet etmesi gerekrken biz ona hizmet ederiz.saygı denilen bi kavram yok kendisinde.bi komşumuz var o da çerkez evine gittiğimzde çocukları hoşgeldn etmekten aciz insanlar.ve insanların suratına bakmıyolar kafaları dik kendilerinden üstün kimse yokmuş gibi davranıyorlar.saygı diyosunuz ama ben hiç bir saygınızı görmedim.ben bu hareketleri yapayım eve geln bi misafire annem beni evden kovar.biz Türk üz ve Allah a şükür örf ve adetlerimizi kendimizi kimseden üstün görmeden yaparız.ben bu zamana kadar bi ayrım yapmaksızın büyüdüm ancak bu ayrımı bu kendini üstün görmeyi büyüdükçe çevremdeki çerkezlerde gördüm.bizim gibi soylu bir topluma aşağılayıcı gözlerle bakan hiç bir insan olamaz.bu ayrımı yaptığınız sürece bende size aynı şekilde yaklaşırım.ricam şudur kendinizi bu kadar beğenmeyiniz TÜRK ayrımı yapmayınız.