1 Şubat 2009 Pazar

"Güz Sancısı" Güzeldi Ama...?



Her ülkenin tarihi tıpkı insanların hayatlarına benzer. İyi ve kötü yönleri vardır. Hataları vardır. Dostları ve düşmanları vardır. Ve tabii ki, çıkarları ile hırsları vardır...Ve yine insanlar gibi ülkelerde kendileri ve geçmişleri ile yüzleşmelidirler ki üst düzey uygarlık seviyesine yükselebilsinler.


Şimdi, Türkiye geçmişi ile yüzleşiyor. Önce "Mustafa" şimdi de "Güz Sancısı" bir şekilde bu sürecin öne çıkan yapımları oldu.Bu aslında sağlıklı bir durum. Geçmişi yok sayarak veya olayları çarpıtarak bir yere varılamaz. Bu aşikar. Sadece iler düzey uygarlık seviyesine ulaşmanın önünde engel oluşturur bu durum.


Maalesef, biz de Atatürk kendisinin bile karşı çıktığı şekilde putlaştırılırken geçen yüzyılın Anadolu torpraklarında yaşanmış en utanç verici olayı olan "6-7 Eylül olayları" da adeta yok sayıldı. Bu topraklarda doğmuş, büyümüş ve yaşamış insanlara sadece dinleri farklı diye büyük ölçüde gaza gelinerek yapılan yağma ile hakaret gerçekten çok üzücüydü. Bir şekilde büyük oyunlar döndüğü artık bilinen bu sürecin sonunda binlerce rum ülkeyi terk edip Yunanistan'a göçtü.Büyük bir çoğunluğumuz bu olaylar hakkında en ufak bir fikir sahibi değil maalesef. Eğer derin devlet ve yakın tarih benim de kişisel ilgi alanıma girmese muhtemelen ben de bilemeyecektim. Ama toplumunda bir kısımında yara açan bu olaylar artık oldukça dramatik bir şekilde işlenebiliyor. Tabii, yine biryerlerden tepkiler geliyor ve homurtular duyuluyor ama şu da bir gerçek toplumda bir olgunluk oluştu. Artık eskisi kadar şövenist bir tutum yok aykırı konularda ve tabuu öğretilerde. Tabii, ben bile bazı eleştiriler getirebilirim filme. Abartılar veya çarpıklıklıklarda var. Bir daha ki sefere bunlarda düzelir umarım :)


Ama benim endişelendiğim konu ise bizim sadece tarihimizin karanlık sayfaları ile yüzleşmeye konsantre olup aydınlık sayfalarına göz atmıyor oluşumuz. Mesela Kurtuluş belgeselinden beri şöyle ağız tadıyla bir kahramanlık filmi çevrilmedi hala. Ya da, Kore Savaşı'nda ölenlerin anısı hiç yad edilmedi. Kaçımız Kıbrıs çıkartması ile ilgili Sezercik Küçük Kahraman filminden beri birşeyler izleyebildi.


Sadece bu da değil... Mesela, Bosna ile ilgili, Çeçenistan ile ilgili, Lübnan'la ya da Karadağ'la ilgili yapımlar yapamaz mıyız?"Kurtlar Vadisi Irak" ise son dönemlerde ultra faşist oldukça şovanist ama ilginç ve başarılı bir yapım olarak halen akıllarda :) Cesurca bir çalışmaydı.


Keşke Mübadele, Ermeni Tahditi, Kafkas Göçü, Balkan Göçü, Kıbrıs Savaşı gibi konularda da artık tabular yıkılsa ve birşeyler öğrenip kendimizle ve geçmişimizle barışabilsek.

1 yorum:

Damlo dedi ki...

ya gidemedim hala.